Teken bij huisdieren

Heeft uw huisdier last van teken? Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich vastklampen op de huid van uw huisdier. Teken slaan toe wanneer de buitentemperatuur boven de 7° Celsius komt. Teken komen in Nederland bijna het hele jaar voor maar zijn in het voorjaar en tijdens de zomer een plaag voor huisdieren en mens. Tijdens deze warmere maanden bevinden we ons meer buiten en zoeken we vaker bosrijke gebieden op. Wilt u weten hoe u teken behandelt en voorkomt bij uw huisdier? 

Waar komen teken voor?

Teken komen met name voor in hoog gras, in struiken en in bosrijke gebieden. Maar ook in de tuin en op speelterreinen zijn teken actief. Teken worden aangetrokken tot wamte en beweging van zoogdieren, inclusief mensen, katten en honden. Teken nestelen zich vaak in warme, kale plekken: bij honden en katten komen teken het meeste voor achter de oren, in de oksels en rond de hals en nek. Heeft uw huisdier een dikke vacht dan is het moeilijk om de teek op te speuren. Het is verstandig om eerst de kop en de huidplooien te checken, dit zijn geliefde plekken van teken. 

Teken bij huisdieren - Dierenkliniek Coppelmans

Hoe weet ik of mijn huisdier last heeft van teken?

Een teek boort zich vast door zijn snuit in de huid van uw huisdier te boren. De teek zuigt zichzelf vol met bloed en zal pas loslaten wanneer de teek klaar is met bloed zuigen. Gemiddeld brengen teken drie tot tien dagen door op de huid van uw huisdier. Teken overleven maanden tot jaren op grassen en in struiken. Een vrouwtjesteek is het gevaarlijkst, vrouwtjesteken zijn namelijk in staat om zo'n duizenden eitjes te leggen. Na het verspreiden van de eitjes sterft de vrouwtjesteek. 

Hoe verwijder ik een teek bij mijn huisdier?

Teken zijn te zien met het blote oog, vooral als de teek zich al heeft volgezogen met bloed. U verwijdert een teek met behulp van een tekenpincet, dit is een punterige pincet dan gewone pincetten. Hoe verwijdert u een teek bij uw huisdier:

  • Pak te teek met een tekenpincet zo dicht mogelijk op de huid vast
  • Draai het pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit)
  • Controleer de huid van uw huisdier op eventueel achtergebleven tekenkoppen 
  • Is de kop toch blijven zitten? Dan moet deze eruit zweren net als een diepe splinter. Er ontstaat een bult op de plek van de tekenkop. De bult is niets ernstigs en verdwijnt vanzelf.
  • Houd de gezondheidstoestand van uw huisdier in de gaten.

Verwijderen teken bij huisdieren - Dierenkliniek Coppelmans

Heeft uw huisdier last van sloomheid, koorts of stram lopen? Dan is het verstandig om onze dierenkliniek in Nuenen te bellen. Er zijn namelijk ook teken die ziektes als de Ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Onze dierenspecialisten behandelen uw huisdier na een tekenbeet en zorgen ervoor dat uw huisdier niet ziek raakt.

Tips voor het verwijderen van teken bij huisdieren

  1. Verdoof de tekenbeet nooit met alcohol of met warmte. De teek reageert hierop door zijn maaginhoud in de huid van uw huisdier te braken. 
  2. Ontsmet de wond na het verwijderen van de teek.
  3. Noteer op welke datum u de teek heeft verwijderd, dit is nuttige informatie voor de dierenarts.
  4. Check uw huisdier altijd op teken als hij naar buiten is geweest. 
  5. Behandel uw huisdier preventief tegen teken met behulp van druppels, halsbanden of sprays.

Ziekte van Lyme door teken

Een groot deel van de teken in Nederland is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, dit is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een beet van een geïnfecteerde teek. tekenbeet. De ziekte van Lyme komt minder vaak en minder ernstig voor bij huisdieren dan bij mensen. Honden krijgen verschijnselen als kreupelheden, stijve of dikke gewrichten, koorts, gevoelige spieren, gewichtsverlies, sloomheid en gedragsveranderingen. 

Dierenkliniek Coppelmans tekenbehandeling

Neem contact op met de gespecialiseerde dierenartsen van Dierenkliniek Coppelmans. Wij geven advies over het verwijderen van teken en staan u graag te woord over de behandeling en preventie van tekenbeten bij uw huisdier. Check uw huisdier regelmatig op teken, vooral in het voorjaar en in de zomer. Zo voorkomt u vervelende tekenbeten en eventuele ziektes. Neem contact met ons op door te bellen naar 040-7200862 of door een e-mail te sturen naar info@dierenkliniekcoppelmans.nl

Maak direct een afspraak

Tags: