Aanschaf Cavia

Bij de aanschaf van een huisdier komen altijd veel dingen kijken. Het belangrijkste is om na te gaan of de cavia bij uw thuissituatie past. Het zijn dieren die dol zijn op aandacht en daarnaast zijn het groepsdieren, dus een cavia alleen is geen goed idee. Cavia’s zijn van nature prooidieren dus houden er niet altijd van om opgepakt te worden, zeker niet als ze dit niet gewend zijn. Vaak zijn te kleine kinderen te onvoorspelbaar voor deze diersoort en daarmee maakt het voor de allerkleinsten geen geschikt huisdier.

Cavia’s kunnen een leeftijd bereiken tussen ongeveer 4 en de 8 jaar oud en ze zijn voornamelijk overdag actief. Het gewicht van een cavia varieert tussen de 700 tot 900 gram voor een zeugje en 900-1200 gram bij een beertje. Hogere gewichten komen soms ook wel voor maar er is niet snel sprake van overgewicht. Met dagelijks aandacht zijn ze vaak goed aaibaar en kan ze ook van alles geleerd worden, sommige houden dan zelfs van knuffelen. Iedere cavia is uniek en onderling kunnen ze heel erg verschillen qua gedrag. Sommige zijn nieuwsgierig en vragen om aandacht terwijl anderen alles afkijken wel prima vinden.

De beste combinatie is een gecastreerde beer (mannetje) en een zeugje (vrouwtje), of twee zeugjes. Twee beertjes gaat vaak ook goed, als ze van jongs af aan al bij elkaar zitten. De cavia is ook een dier dat prima in grotere groepen gehouden kan worden. Een cavia samen houden met een konijn is nooit een goed idee. Niet alleen spreken ze niet dezelfde taal, maar er zijn ook ziektes die konijnen bij zich kunnen dragen waar cavia’s heel erg ziek van kunnen worden.

Cavia’s hebben een verblijf nodig van minimaal 120 x 50 cm en liefst een ren of een ruimte waar ze lekker kunnen rondrennen. Ze zijn niet allemaal even zindelijk en het hok zal dus regelmatig moeten worden schoongemaakt. Belangrijk om te realiseren dat dit een dagelijks tot wekelijks terugkerende bezigheid gaat zijn. Ook cavia’s zijn dieren die houden van uitdaging en dus nieuwe dingen in de kooi en je kan dus veel tijd besteden om de kooi elke keer aan te passen of de inhoud te veranderen.

Wist u dat:

  • De voeding van cavia’s heel nauw komt. Cavia’s kunnen bijvoorbeeld door een defect aan het gulonolactone oxidase-gen (GULO-gen) zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit ten alle tijden in de voeding aangeboden krijgen.
  • Cavia’s geen springers zijn, 4 muurtjes houdt ze goed op de plek.
  • Cavia’s een eigen taal hebben, ze maken allerlei geluidjes en daaruit kun je goed opmaken hoe ze zich voelen.
  • Cavia’s dus ook kunnen spinnen.
  • Een niet etende cavia een spoedgeval is.

Gezelschapsdieren