Ziekte
Een normale cavia is levendig en eet goed. De hartslag ligt tussen de 230 tot 380 slagen per minuut, de ademhaling tussen de 40 tot 100 ademteugen per minuut en de temperatuur is optimaal zo rond de 38,5, maar kan variëren tussen de 37,5 en 39,5. Als je het normale gedrag van uw cavia kent ziet u al vrij snel als er iets niet goed gaat. Cavia’s zijn namelijk prooidieren en zullen vaak pas op het laatste moment laten zien dat er iets mis is. Dan is het verstandig om zo snel mogelijk te laten controleren of er iets mis is.
Symptomen van zieke cavia
- Stil zitten en niet of nauwelijks reageren, afzonderen.
- Scheve stand van de kop
- Veel krabben of bijten aan het lichaam of kale schilferige plekken
- Niezen, hoesten, vieze ogen of neus. Cavia’s kunnen niet door hun bek ademen en komen in de problemen als de neus dicht gaat zitten.
- Niet willen of kunnen eten of kwijlen
- Keutels wijken af of er is diarree
- Afwijkend drinkgedrag (extreem veel of weinig)
- Hard klappertanden terwijl er geen dreiging is.
Onderstaande problemen komen regelmatig voor bij cavia’s
Vitamine C gebrek
Als cavia’s te weinig vitamine C binnen krijgen, bijvoorbeeld door voer dat te lang staat, kunnen er problemen ontstaan. Het dier wordt vaak lusteloos, heeft een ruwe vacht en wil slecht eten. Vaak ziet u ook tandenknarsen als teken van ongemak. Ze zijn gevoeliger voor infecties, krijgen tandproblemen, gezwollen gewrichten of u ziet dat ze kreupel worden.
Darmproblemen
De darmen van cavia’s zijn erg gevoelig. Als er pijn of andere problemen zijn dan zullen ze minder goed eten met het gevolg dat de darmen minder goed kunnen gaan werken of stil komen te liggen. Er moet daarom altijd genoeg ruwvoer zijn om op te kunnen nemen (hooi). Het minder functioneren van de darmen kan gepaard gaan met gasvorming, wat op zich al pijnlijk is. Ze komen in een soort vicieuze cirkel, want vanwege de pijn willen ze nog minder graag eten wat het probleem alleen maar groter maakt. Dit is dan ook een situatie waarbij actie ondernomen dient te worden. Daarnaast kunnen er ook problemen optreden van het maagdarmkanaal zelf en dat uit zich in diarree en een cavia die niet fit is. Darmontstekingen zijn er ook erg pijnlijk en gevaarlijk bij cavia’s.
Blaasproblemen
Net als bij vele dieren kan een cavia ook problemen krijgen met de nieren en urinewegen. Cavia’s hebben altijd al wat troebele urine en afhankelijk van het dieet kan de urine zelfs een wat rode kleur krijgen. Op het moment dat uw cavia problemen ondervindt bij plassen dan is het verstandig om een keer op controle te komen. Ziet u symptomen als vaker kleine plasjes, pijnuitingen bij het plassen (rug boller maken dan normaal), blijven persen terwijl er maar weinig uitkomt of verse bloeddruppels bij de urine, dan kan er sprake zijn van een blaasontsteking of een blaassteen. Met urineonderzoek of een röntgenfoto kan dan bekeken worden of er hier sprake van is. Vaak hebben deze klachten onderliggend te maken met de voeding en dient hier ook naar gekeken te worden.
Luchtwegproblemen
Deze aandoening wordt regelmatig gezien bij cavia’s en wordt vaak veroorzaakt door bordetella bronchiseptica. Als de huisvesting niet optimaal is kan deze bacterie zijn kans grijpen en daar kan je huisdier heel snel ernstig ziek van worden. Dieren voelen zich ellendig en gaan hierdoor minder eten, er kan oog- en neusuitvloeiing zijn. Daarnaast zijn ze vaak benauwd en ademen moeilijker dan normaal. Omdat cavia’s niet door de bek kunnen ademen wordt een cavia met een (deels) verstopte neus vrij snel een spoedgeval.
Deze bacterie kan ook voor problemen zorgen op het moment dat een cavia samen met een konijn wordt gehouden. Een konijn kan deze bacterie bij zich dragen zonder daar last van te hebben en deze zodoende overdragen op de cavia.
In het kader van voorkomen is beter dan genezen is vaccineren tegen bordetella bronchiseptica bij uw cavia een mogelijkheid! Neemt u voor vragen gerust contact met ons op.
Huid-/ vachtproblemen
Een gezonde cavia zit goed in de vacht, deze glanst en wordt netjes bijgehouden. Als dieren meer dan normaal bezig zijn met de vacht door middel van krabben, schuren, likken en soms zelfs rollen, dan is de kans groot dat er problemen zijn. Daarnaast kunnen er ook kale plekken zijn zonder dat het de cavia iets lijkt te doen. Er zijn meerdere aandoeningen die deze problemen kunnen veroorzaken. Een van de grootste boosdoeners is vaak de schurftmijt (trixacaris caviae). Wat ook voor kan komen is schimmel (Trichophyton mentagrophytes), vooral bij jonge dieren, of dieren met een verlaagde weerstand. Bij oudere zeugjes moet u denken aan eierstokcystes. Daarnaast zijn er nog een aantal parasieten die minder vaak voorkomen. Elke boosdoener zorgt weer voor andere symptomen dus aan de hand van goed onderzoek is het vaak mogelijk om de veroorzaker snel te vinden.