Aanschaf konijn
Graag geven we u meer informatie over elementen waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een konijn.
Geboorte konijn
De draagtijd van konijnen is 30/31 dagen. Een konijnenjong wordt naakt en blind geboren. Na ca. 10 dagen beginnen de oogjes van de konijnenjongen te openen. Ook na 10 dagen begint hun vacht te groeien. Als de ogen na 14 dagen nog niet helemaal open zijn, maakt uy met een watje met afgekoeld gekookt water de oogjes open. Lukt het u niet om de oogjes te openen met een watje met afgekoeld tot lauw gekookt water, neem dan contact op met onze dierenkliniek in Nuenen.
De eerste dagen na de geboorte konijn
De eerste 18 dagen leven de konijnenjongen van moedermelk. Vanaf 14-18 dagen beginnen ze met het eten van vast voedsel en bewegen ze zich meer levendig. Na 14 dagen mogen de konijnen voorzichtig worden opgepakt zodat zij alvast wennen aan mensenhanden. De tere konijntjes zijn erg speels, pas op dat ze niet zomaar uit de handen springen. De konijnenjongen drinken tot 7 weken bij de moeder. Met het oog op de gezondheid van de jongen en de ontwikkeling van sociaal gedaag, is het beter om de konijnenjongen niet eerder dan 7 weken bij hun moederweg te halen. Tussen 4 en 12 maanden (afhankelijk van het ras) worden konijnen geslachtsrijp, waarbij de ram (het mannetje) een maand op de voedster (het vrouwtje) achterloopt. Het konijn wordt gemiddeld 5 tot 6 jaar oud, maar soms loopt dit wel tot 12 jaar op!
Huisvesting
De grootte van de kooi is afhankelijk van het ras en van het aantal dieren dat erin gehouden wordt. Het materiaal is bij voorkeur glad zoals plastic, beton en gaas, materiaal zoals hout is minder goed schoon te houden. De kooi moet voldoende kunnen ventileren, vooral om de ammoniakgeuren (uit de urine) laag te houden. Om deze reden, en om de besmettingskans met parasieten te verminderen, moet de bodembedekking minimaal 2x per week verschoond worden. De bedekkingslaag moet voldoende dik zijn om urine te absorberen en beschadiging van de hokken te voorkomen.
Konijn oppakken
Het is heel belangrijk dat konijnen rustig worden benaderd en opgepakt. Bij het oppakken moeten de achterpoten ondersteund worden. Dit is zo belangrijk omdat konijnen bij schrikken of spartelen, door hun zeer krachtige rugspieren, hun rug kunnen breken of kneuzen!
Een of twee konijnen?
Een konijn is een sociaal dier en is gewend in groepen te leven. Als u dus weinig thuis bent, is het fijn voor het konijn om een maatje erbij te hebben. Een cavia kan, maar het beste is een ander konijn. Een mannetje en vrouwtje (ram en voedster) passen het beste bij elkaar, mits gecastreerd uiteraard, om zo (te veel) nakomelingen te voorkomen.
Konijn castreren
Konijnen kunnen vruchtbaar zijn vanaf 3-5 maanden. Het beste is dus om de ram te castreren vanaf die leeftijd. De voedster kan gecastreerd worden vanaf 6 maanden. Na de operatie is een ram nog 3 weken vruchtbaar, dus moeten de ram en voedster nog 3 weken gescheiden worden.
Wist u dat:
- de sterilisatie die bij teefjes, poezen en voedsters wordt toegepast, eigenlijk ook een castratie is? Castratie houdt namelijk in dat de geslachtsklieren worden verwijderd . Bij het vrouwtje zijn dit de eierstokken, bij het mannetje de teelballen.
- konijntjes vanaf 7 weken uit een nestje mogen worden gehaald?
- urine van volwassen konijnen normaal gesproken troebel is? Dit komt door constante uitscheiding van calcium in de urine. Bovendien kan een konijn gekleurde urine krijgen door het eten van voedsel dat rijk is aan (natuurlijke) kleurstoffen, zoals rode bietjes.
- een niet etend konijn een spoedgeval is? Konijnen die niet eten gaan snel bergafwaarts, dus moeten ze vaak bijgevoerd worden met speciale pap.
- konijnen wel knagen, maar volgens de taxonomie geen knaagdieren zijn? Konijnen behoren tot de lagomorfen – de haasachtigen. Ratten, cavia’s, muizen en eekhoorns zijn voorbeelden van knaagdieren.