Gebit
Konijnen hebben een knaaggebit. Dit gebit bestaat uit vier snijtanden, vier rijen met kiezen (totaal twintig kiezen) en twee stifttanden. Deze stifftanden zijn kleine snijtandjes en bevinden zich achter de bovenste snijtanden. Als u voor een gebitscontrole naar onze dierenkliniek komt, bekijkt de dierenarts het gebit grondig. De snijtanden zijn voor een dierenarts makkelijk te zien, de kiezen liggen verder in de mond en zijn moeilijker te beoordelen. Met een lichtbron bekijken onze dierenartsen het gebit. Knaagdieren hebben geen stifttanden, konijnachtigen hebben wel stifttanden. Bij Dierekliniek Coppelmans dragen wij zorg voor de gezondheid van het gebit van uw konijn. Maak een afspraak voor een gebitscontrole of een gebitsbehandeling.
Knaaggebit
Het knaaggebit van een konijn is een gebit dat altijd doorgroeit en slijt door gebruik. Gemiddeld groeien snijtanden 2 tot 2.4 mm per week. Door het eten van voedsel en te knagen aan voedsel slijten de tanden van het konijn. Voor een goede slijtage moeten zowel de snijtanden als de kiezen elkaar raken. Konijnen gebruiken van nature het liefst niet het heel gebit tijdens het eten. Om het gebit van uw konijn op peil te houden, is het belangrijk dat u de juiste voeding aan uw konijn geeft. Ook moeten konijnen vezelrijk voeding krijgen, dit zijn vaak harde brokjes, hierdoor zijn de konijnen geneigd hun gebit veel te gebruiken. Dit draagt bij aan de conditie van het gebit.
Gebitsproblemen bij konijnen
Gebitsproblemen bij konijnen komt onder andere voor door:
- verkeerde voeding
- trauma
- afwijkend knaaggedrag
- genetische bepaling
De meeste tandproblemen ontstaan wanneer de tanden elkaar niet goed raken, waardoor tanden doorgroeien of foutief afslijten. Bij snijtanden leidt dit tot veel te lange tanden, bij kiezen geeft dit haakvorming. Haakvorming is erg pijnlijk: omdat de tong elke keer tegen de haken aankomt, wil het konijn niet meer eten. Als het konijn stopt met eten, is het noodzakelijk om snel in te grijpen. Er treden snel erge klachten van het maagdarmstelsel op met soms zelfs een dodelijke afloop. Merkt u dat uw konijn niet meer eet? Maak dan een afspraak bij Dierenkiniek Coppelmans.
Hoe weet ik dat mijn konijn last heeft van gebitsproblemen?
Konijnen tonen verschillende symptomen als ze haken krijgen aan de kiezen of zogeheten 'olifantstanden' krijgen. Symptomen kunnen zijn:
- Moeite met eten en kauwen: het konijn probeert te eten want de eetlust is goed, maar het kauwen lukt niet goed en er vallen stukjes voeding uit de bek. U merkt dat er een sterke voorkeur voor zachte voeding, zoals fruit, ontstaat en dat uw konijn harde stukjes eten laat liggen.
- Speekselen: door veel te speekselen worden de haren bij de kin nat en plakkerig, uw konijn produceert continu speeksel. Soms wordt de kin kaal en rood door het voortdurend speekselen.
- Vermageren: uw konijn verliest zichtbaar gewicht.
- Verdikkingen aan de onderkaak: de onderkaak van uw konijn ziet er dik uit, uw konijn doet langer over het eten.
- Dunnere ontlasting of verstopping: uw konijn eet niet de goede substanties en geeft hierdoor dunnere ontlasting.
Gebitsbehandeling bij konijnen
Te lange snijtanden zijn voor uw konijn erg vervelend. Wij behandelen te lange snijtanden zonder narcose door de tanden te slijpen. Dit is pijnvrij en snel. Als de snijtanden zijn ontstoken of er zit een gaatje in, dan kiest de dierenarts er mogelijk voor om de snijtanden te trekken. Dit voeren wij wel uit onder narcose.
Voor het verwijderen van haken in de kiezen, brengen wij het konijn onder narcose. Op deze manier kan de dierenarts zo goed bij de kiezen komen en checkt en behandelt hij hele gebit. De kiezen van konijnen hebben lange wortels die moeilijk te zien zijn. Om deze te bekijken, maken we röntgenfoto's. Op de röntgenfoto's ziet de dierenarts waar hij moet behandelen en om welke kiezen het gaat.
Als een tand is afgebroken, ontstaat er een ontsteking aan de wortel van de tand. Mogelijk ontstaat er dan een abces. Door middel van röntgenfoto’s spoort de dierenarts de oorzaak van het abces op. De dierenarts verwijdert het abces vervolgens chirurgisch. Als alternatief (indien dit niet mogelijk is) opent de dierenarts het abces en vult hij deze op met antibioticaparels.
Tandheelkunde konijn
Wilt u uw konijn laten behandelen voor gebitsproblemen? Onze ervaren dierenartsen helpen uw konijn bij problemen aan het gebit. De dierenarts bespreekt uitgebreid de kosten en behandeling met het baasje. Door tandheelkunde toe te passen, heeft uw konijn straks weer een gezond gebit en hupst uw konijn weer vrolijk door de tuin. Heeft u vragen over tandheelkunde bij konijnen? Neem gerust contact met ons op.
Gebitsbehandeling konijn in Nuenen
Dierenkliniek Coppelmans behandelt gebitsproblemen bij konijnen. Bezoek ons in onze kliniek in Nuenen of neem contact op voor het maken van een afspraak. In de maand februari voeren wij gratis gebitscontroles uit en krijgt u tevens 10% korting op een gebitsbehandeling bij uw konijn. Wilt u meer informatie? Wij staan u graag te woord.