Ga goed voorbereid op vakantie met uw huisdier

Niets leuker dan samen met uw huisdier op vakantie! Voordat uw hond achterin de auto springt, is het van belang dat u het een en ander checkt voor vertrek. Gaat u samen met uw huisdier op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Met deze 9 tips bereidt u uzelf en uw huisdier goed voor en geniet u van een welverdiende vakantie.

Op vakantie met huisdier - Dierenkliniek Coppelmans

9 tips voor een zorgeloze vakantie met uw huisdier

  1. Ontworm uw huisdier regelmatig volgens advies van uw dierenarts.
    Ontwormingsbehandelingen houden uw huisdier gezond en voorkomen spoelworm, lintworm, haakworm, hartworm en andere vormen van wormen. Jonge huisdieren dient u elke maand te laten ontwormen, of bij een leeftijd van 8, 12 en 16 weken. Een volwassen huisdier raden wij aan om elk kwartaal te laten ontwormen, dus vier keer per jaar.
  2. Ga bij uw dierenarts langs voor een controle voordat u op reis gaat.
    De dierenarts spoort eventuele problemen op en checkt of uw huisdier gezond is om mee op reis te gaan. Afhankelijk van de reisduur schrijft de dierenarts medicijnen of hulpmiddelen voor die uw vakantie met huisdier aangenamer maken.
  3. Vernieuw vaccinaties indien nodig.
    Sommige landen verplichten bepaalde vaccinaties voor huisdieren. Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Onze dierenarts geven dit aan in uw dierenpaspoort. De rabiësvaccinatie is 1 tot 3 jaar geldig. Check van tevoren of uw vaccin nog geldt en maak eventueel een afspraak voor een nieuwe inenting. Een rabiësvaccinatie is pas toegestaan vanaf 3 maanden leeftijd. Een pup mag dus vanaf 15 weken mee op vakantie (rekening houdend met de 21 dagen regel voor het vaccin). Bekijk onze tarieven van vaccinaties.
  4. Update het paspoort van uw huisdier.
    Uw huisdier moet in het bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort als het de grens overgaat. Let op: een vaccinatiepaspoort is niet hetzelfde als een Europees dierenpaspoort. Neem contact op met onze dierenarts om te checken of uw gegevens in het paspoort van uw huisdier nog kloppen.
  5. Voorzie uw huisdier van een chip en laat uw huisdier registreren
    Sinds 1 april 2013 heeft elk huisdier in Nederland een chip- en registratieplicht. Zorg ervoor dat uw huisdier is voorzien van een ID-chip. Het is belangrijk dat u uw huisdier eerst laat chippen en registreren en vervolgens laat inenten tegen rabiës. Sinds 1 november 2021 geldt in Nederland een nieuwe wetgeving I&R Hond. Lees hier meer over deze nieuwe wetgeving I&R Hond.
  6. Verzeker uw huisdier.
    In Nederland is het niet verplicht om uw huisdier te verzekeren. Een reisverzekering dekt alleen ziektekosten van uzelf, maar dekt geen kosten voor uw huisdier. In diverse landen in Europa bent u verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben tijdens uw vakantie. Zorg ervoor dat u de regels en wetgeving in uw vakantieland checkt, en verzeker uw huisdier.
  7. Check de regels van uw reisbestemming.
    Sommige landen hanteren extra regels wat betreft het meenemen van huisdieren. Check de website van de ambassade van uw vakantieland om zeker te zijn van goede voorbereiding. De invoereisen per land vindt u op de website van LICG.
  8. Neem de contactinfo van uw dierenarts mee.
    Stel u heeft hulp nodig in het buitenland, dan is het handig dat u direct contact opneemt met onze kliniek in Nuenen. Zorg ervoor dat u onze contactgegevens opslaat, mocht u onverwacht op een plek terechtkomen waar u niet direct toegang heeft tot internet. U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina. Tip: sla ons nummer op in uw telefoon zodat u ons altijd direct bereikt wanneer dat nodig is.
  9. Bescherm uw huisdier tegen parasieten op de reisroute en vakantiebestemming.
    In sommige landen heeft uw huisdier kans op ziektes via muggen, teken of vliegen die in Nederland niet voorkomen. Bescherm uw hond tegen ongewenste souvenirs door middel van een preventieve parasietenbehandeling door middel van pipetten, tabletten of halsbanden. Neem contact op met onze dierenarts om te checken welke behandeling het meest geschikt is voor uw huisdier. Wij raden niet één soort preventie aan, omdat wij per huisdier kijken wat nodig is.

Goede voorbereiding is het halve werk

Voorkom ongelukkige situaties bij de grensovergang, op het vliegveld of tijdens uw vakantie en bereid uzelf goed voor. Dierenkliniek Coppelmans helpt u graag bij de juiste voorbereiding voor een zorgeloze vakantie met uw huisdier. In dit blog leest u nog meer tips over op vakantie met uw huisdier. Is het helaas niet toegestaan om uw huisdier mee te nemen op vakantie of is het simpelweg beter voor uw huisdier om thuis te blijven? In dit blog leest u alles over een dierenpension voor uw hond, kat of knaagdier tijdens uw vakantie. Wij wensen u namens het hele team een heerlijke vakantie!

Bel Dierenkliniek Coppelmans

Tags: