Wellicht denkt u er liever niet over na, maar een huisdierenclausule in uw testament kan voor een later moment veel onrust voorkomen. Want als u niet meer voor uw huisdieren kunt zorgen, wie doet dat dan wel en wat gebeurt er dan met ze? Er zijn verschillende opties die u kunt vastleggen, waardoor u de zorg overdraagt aan iemand anders, of aan een organisatie. Zet bijvoorbeeld geld opzij voor de verzorging van uw huisdieren als u dat niet meer kunt. Het testament geldt niet alleen in geval van overlijden, maar ook wanneer het niet meer mogelijk is om beslissingen zelf te nemen; het nemen van beslissingen omtrent uw huisdier draagt u dan over aan iemand anders zodat u weet dat uw huisdieren in goede handen zijn.
Het belang van een huisdierenclausule
U denkt er wellicht zo min mogelijk over na, maar juist door uw wensen wat betreft de verzorging van uw huisdieren vast te leggen, hoeft u uzelf hier verder geen zorgen over te maken. Het is namelijk niet altijd zo dat uw nabestaanden weten wat uw wensen zijn als het uw huisdieren betreft. De huisdierenclausule gaat niet alleen over situaties zoals overlijden, want ook in een samenlevingscontract of in de huwelijkse voorwaarden kan een huisdierenclausule terugkomen. Hierin staat opgenomen wie de huisdieren krijgt, of dat er een eventuele omgangsregeling wordt getroffen.
Wat staat er in een huisdierenclausule?
Wij geven hieronder verschillende voorbeelden van wat u vastlegt in een huisdierenclausule:
- In uw testament legt u vast wat uw wensen zijn rondom de verzorging van uw huisdieren indien u overlijdt. Iemand anders kan dan bijvoorbeeld uw huisdier erven.
- Daarnaast neemt u in de huisdierenclausule ook andere wensen op, zoals de wens om bijvoorbeeld twee honden bij elkaar te houden of om huisdieren niet in het asiel te plaatsen.
Wat staat er in het levenstestament over huisdieren?
Het vastleggen van uw wensen gaat niet alleen over de situatie bij overlijden, maar ook wanneer u om andere redenen zoals ouderdom of ziekte niet meer voor uw huisdieren kunt zorgen. Hierin neemt u bijvoorbeeld ook op wie beslissingen de beslissingen maakt wanneer u dat niet meer kunt. Dit kunnen familieleden, vrienden, collega's of een bepaalde organisatie naar uw wens zijn. Dit overlegt u eerst met de betreffende persoon of organisatie, voordat u het vastlegt in uw clausule.
Een legaat opstellen voor uw huisdieren
Het is ook een mogelijkheid om een legaat op te stellen in uw testament. Dit is een geldbedrag dat u nalaat aan een persoon of aan een organisatie, voor de verzorging van uw huisdier. Dit geld gebruiken de nabestaanden dan voor de voeding, verzorging, dierenartsbezoeken, speeltjes en onderkomen van uw huisdier.
Is het nodig om een huisdierenclausule op te stellen?
U wilt het beste voor uw huisdieren, dat is logisch. Daarom is het zeker aan te raden om tijdig de juiste informatie op papier te zetten. Ook in het geval van een scheiding of een relatiebreuk scheelt het veel tijd en moeite wanneer u kunt terugvallen op vooraf afgesproken zaken. Het is logisch dat dit geen beslissingen zijn die u zomaar maakt. Neem dan ook de tijd om hierover te praten met mensen om u heen, zodat u een idee heeft van uw wensen en de mogelijkheden.