Lelies gevaarlijk voor katten

Lelies gevaarlijk voor katten

Wist u dat lelies giftig zijn voor katten? Bij Dierenkliniek Coppelmans maken we helaas nog vaak genoeg mee dat katten in aanraking zijn geweest met lelies. Katten zijn voorzichtige eters, maar komen alsnog vaak binnen bij de dierenarts. Veel eigenaren zijn zich niet bewust van het gevaar van planten die zij in huis hebben. Wij laten u zien wat de gevolgen van lelies voor katten kunnen hebben. Wees voorzichtig met de keuze van uw planten in huis. Hieronder vindt u tevens een overzicht van diervriendelijke planten. Neem contact op met Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen via 040-7200862.

Lelie vergiftiging kat

Katten kunnen absoluut niet tegen lelies. Alle delen van de lelie zijn giftig voor katten. Zowel de stengel, de bladeren, de bloemen, het stuifmeel en zelf het water waarin de lelie staat, zijn giftig. Het is zelfs gevaarlijk als er stuifmeel op tafel ligt en uw kat erdoorheen loopt en vervolgens zijn pootjes likt. Is uw kat in aanraking geweest met lelies? Dan is er een grote kans dat uw kat binnen zes tot twaalf uur ander gedrag vertoont. Merkt u dat uw kat ander gedrag vertoont? Bekijk onderstaande symptomen en neem contact met ons op. 

Neem direct contact op

 

Waaraan herken ik lelie vergiftiging?

Symptomen van een lelie vergiftiging kunnen zijn:

  • Braken
  • Niet eten
  • Weinig eetlust
  • Sloom gedrag
  • Desoriëntatie
  • Uitdroging

Bovenstaande symptomen kunnen langer aanhouden. Als de vergiftiging al meer dan een dag duurt, dan gaat de kat meer drinken en plassen en droogt de kat uiteindelijk uit. Uw kat stopt op een gegeven moment helemaal met plassen, waardoor hij krampen krijgt en in het ergste geval overlijdt.

Lelies katten - Dierenkliniek Coppelmans

Lelie giftig kat

Wat gebeurt er als uw kat in aanraking komt met lelies? Lelies veroorzaken ernstige nierproblemen bij katten. Soms resulteert dit zelfs in acuut nierfalen, uw kat kan hieraan zelfs dood gaan. De niercellen raken beschadigd en gaan kapot door de stoffen in de lelie. Heeft uw kat vermoedelijk iets binnen gekregen van een lelie? Neem dan direct contact op met onze dierenkliniek in Nuenen. Nierschade bij katten kan grote gevolgen hebben. Bij acuut ingrijpen van de dierenarts is de kans groter dat uw kat helemaal herstelt. Wacht u te lang met het opnemen van contact? Dan is de kans groot dat uw kat blijvende nierschade oploopt of zelf overlijdt.

Welke planten zijn giftig voor katten?

Naast lelies zijn er nog meer planten giftig voor katten en andere huisdieren:

  • Rododendron: blad en bloem zijn giftig

  • Gouden regen: hele plant is giftig

  • Lupine: zaden in de peulvruchten zijn giftig

  • Taxus: hele plant is giftig

  • Blauwe regen: hele plant is giftig

  • Vingerhoedskruid: hele plant is giftig

  • Ridderspoor: vooral de zaden zijn giftig

  • Lelietje-van-Dalen: gehele plant

  • Oleander: hele plant is extreem giftig

Ook schoonmaakmiddelen zijn giftig voor huisdieren, zoals Dettol, antivries, ratten- en muizengif en groenverdelger. Bepaalde voedingsstoffen houdt u ook liever uit de buurt van uw huisdier, zoals ui, chocolade en avocado. Pas op met het in huis nemen van bepaalde producten en stoffen. Twijfelt u of uw kat in aanraking is geweest met een giftige stof? Neem dan direct contact met ons op.

Neem contact op met uw dierenarts

Dierenkliniek Coppelmans staat dag en nacht klaar voor de gezondheid van uw dier. Wij doen ons uiterste best om zoveel mogelijk diereneigenaren bewust te maken van wat er nodig is voor de gezondheid van uw dier. Vertel uw kennissen en vrienden in uw omgeving ook over de giftige lelies voor katten. Hoe meer mensen zich bewust zijn van het feit dat lelies giftig zijn, hoe minder ongelukken er voorkomen! Neem contact op met onze dierenarts in Nuenen, in de buurt van Eindhoven. Bel naar ons telefoonnummer via 040-7200862 of maak een afspraak via ons afsprakenformulier.