Oververhitting bij konijnen

Let er tijdens warme zomerdagen goed op dat uw konijn het niet te warm krijgt. Konijnen kunnen namelijk slecht tegen warmte. Konijnen zweten namelijk niet net zoals mensen dat doen. Konijnen verliezen hun warmte via de oren, voorpootjes en door sneller te ademen. Van nature zijn konijnen gewend om in een donker hol onder de grond te zitten. De hitte tijdens warme zomerdagen verdragen konijnen dus slecht. Buitentemperaturen boven de 24 graden Celsius zijn eigenlijk al te warm voor een konijn. Let er dus op dat uw konijn voldoende koelingsmogelijkheden heeft. Wilt u weten hoe u ervoor zorgt dat uw konijn niet oververhit raakt? Lees meer over het afkoelen van uw konijn.

Konijn afkoelen

Hoe zorgt u ervoor dat uw konijn het niet te warm heeft tijdens hete zomerdagen? Volg onze tips voor het verkoelen van uw konijn:

  1. Allereerst zet u het konijnenhok in de zomer in de schaduw. Of in de ochtendzon, maar zeker niet in de middagzon. De ochtendzon is over het algemeen nog niet zo warm waardoor het konijn nog niet oververhit raakt. Een parasol zorgt tijdens een hete dag niet voor genoeg afkoeling. Zorg er dus echt voor dat het konijnenhok op een schaduwrijke plek staat en zeker niet op het zuiden staat.

  2. Leg koelelementen met een theedoek eromheen in het hok. Flexibele koelelementen zijn gevaarlijk omdat de koelvloeistof die erin zit giftig is voor uw konijn. Zorg er daarom altijd voor dat u een theedoek om het flexibele koelelement wikkelt. Heeft u geen koelelementen? Dan werkt het ook om plastic flessen water in de vriezer te leggen.

  3. Bedek het konijnenhok met een nat wit laken. De witte kleur van het laken zorgt ervoor dat de warmte wordt weerkaatst en het verdampingsproces koelt het hok af. Zo blijft het in het hok aangenaam en houdt uw konijn het hoofd koel. Let er wel op dat het laken na een paar uur niet te heet aanvoelt in de zon. Voelt het laken te heet aan? Maak het laken dan opnieuw nat en dek het konijnenhok opnieuw af. Gebruik geen zwart laken, de kleur zwart absorbeert namelijk de warmte waardoor het hok nog sneller opwarmt.

Konijnen hitte - Dierenkliniek Coppelmans

Symptomen van oververhitting bij konijnen

Heeft uw konijn last van oververhitting? Dit merkt u waarschijnlijk direct op.

  • Ligt uw konijn languit, met de ogen halfgesloten?
  • Heeft uw konijn weinig tot geen eetlust?
  • Ademt uw konijn sneller dan normaal
  • Heeft uw konijn een snelle hartslag?
  • Voelen de oren van uw konijn extreem heet aan?
  • Is het tandvlees en de binnenkant van de oogleden donkerrood?

Herkent u (één of meerdere van) bovenstaande symptomen bij uw konijn? Volg dan alstublieft onderstaande stappen voor het afkoelen van uw konijn. Op dit moment is het namelijk nog niet te laat voor het konijn. Lukt het u niet om uw konijn af te koelen, neem dan alstublieft zo spoedig mogelijk contact met ons op via 040-7200862.

Wat te doen bij oververhit konijn?

  • Haal uw konijn onmiddellijk naar binnen in een zo koel mogelijke omgeving. Kies bijvoorbeeld een kelder, koele badkamer of keuken.
  • Controleer de lichaamstemperatuur van uw konijn. Soms loopt de lichaamstemperatuur op tot wel 42 graden Celsius.
  • Maak de oren (het belangrijkste koelorgaan) continu nat met water op kamertemperatuur. Doe dit nooit met ijskoud water, hierdoor trekken de aderen zich samen waardoor het konijn de warmte helemaal niet meer kwijt kan.
  • Probeer de lichaamstemperatuur naar 39 graden Celsius te krijgen, dit is de temperatuur wanneer het konijn buiten levensgevaar verkeert. Meet de temperatuur van het konijn op met een ingevette thermometer.
  • Is de situatie na 5 tot 10 minuten niet verbeterd? Maak de vacht van het konijn dan vochtig met lauw water.
  • Blijf bovenstaande stappen herhalen tot uw konijn weer een normale temperatuur heeft en weer eet- en drinklust toont.

Lukt het u niet om uw konijn af te koelen? Bel dan met onze dierenartspraktijk in Nuenen, nabij Eindhoven. Wij zijn te bereiken op 040-7200862. De dierenartsen van Dierenkliniek Coppelmans doen er alles aan om uw konijn weer af te koelen.

Konijn hitte - Dierenkliniek Coppelmans

Konijn in shock door oververhitting

Soms komt het voor dat konijnen in shock raken door oververhitting. Als uw konijn in shock raakt, dan heeft de konijn een extreem snelle hartslag, is het apatisch en reageert uw konijn niet meer op prikkels. In dit geval is het een kwestie van leven of dood. Neem in geval van shock altijd direct contact op met onze kliniek! U bereikt ons op 040-7200862.

Symptomen van shock:

  • Bleke oog- en mondslijmvliezen
  • Snelle hartslag
  • Snelle ademhaling
  • De uiteinden van oren, poten, staart voelen koud aan
  • Uw konijn is apatisch: heeft geen besef meer van omgeving

Onze dierenarts dient direct medicijnen toe om de shock op te heffen. Onze dierenarts legt uw konijn aan een infuus zodat het konijn weer aansterkt. Onze dierenartsen doen alles wat in onze macht ligt om uw konijn uit de shock te halen en het konijn weer gezond te maken. Wacht niet te lang en neem direct contact op als u bovengenoemde symptomen herkent.

Bel direct naar Dierenkliniek Coppelmans voor een oververhit konijn

Twijfel niet en neem direct contact op met onze Dierenkliniek in Nuenen. Vaak is het nog niet te laat om uw konijn te helpen, maar dan is het wel noodzaak dat u ons zo snel mogelijk inschakelt. Onze dierenartsassistent vertelt u direct of het nodig is om naar onze kliniek te komen of dat u zelf nog handelingen moet uitvoeren om uw konijn af te koelen. Neem contact op met onze praktijk door te bellen naar 040-7200862. Onze Dierenarts assistentes staan u direct te woord. Wij doen alles voor de gezondheid van uw konijn.

Neem direct contact op