Grasaar hond

Heeft u wel eens last gehad van een grasaar bij uw hond? Door het heerlijke, zachte zomerweer loopt u regelmatig met de hond buiten waarna uw hond heerlijk in het hoge gras banjert. Helaas is dat niet altijd zonder risico. Honden krijgen in het hoge, wilde gras vaak te maken met grasaren. Grasaren zijn vervelende kruipers die ontstekingen kunnen veroorzaken. In de zomermaanden is het risico het grootst, vooral voor honden het middellange of lang haren. Soms blijven aren langer achter in de vacht van de hond, waardoor ze in de herfst of winter voor problemen zorgen. Aren kruipen in de vacht, maar ook in de oren. Controleer uw hond daarom op aren na een stevige wandeling door het hoge gras. Zo voorkomt u veel (n)arigheid.

Wat zijn grasaren?

Grasaren (Hordeüm murinum) zijn de harde pluimen aan het uiteinde van een lange grasspriet. Grasaren komen meestal voor op velden die niet vaak gemaaid worden. Op slecht onderhouden en ongemaaide heides groeien grasaren aan hoge grassprieten in het wild. De grasaren hebben een soort weerhaken waardoor ze in de vacht van uw hond blijven zitten. De grasaar 'kruipt' daardoor als het ware in de vacht van uw hond. Grasaren kruipen maar één richting op waardoor ze vast komen te zitten in de vacht of oor-, neusgaten van uw hond.

Grasaar hond - Dierenkliniek Coppelmans Nuenen

Grasaar hond

Grasaren kruipen slechts één richting op vanwege de weerhaakjes. Soms komt het voor dan een grasaar terecht komt in de neus van uw hond. De grasaar prikt in de neus waardoor uw hond diep snuift om de grasaar weg te krijgen. Helaas kruipt de grasaar door het snuiven alleen nog maar meer de neus in en hecht zicht vast in de neus. Grasaren kruipen niet alleen in neusgaten, maar ook in oren, ogen of ze blijven tussen de pootjes zitten van uw hond. Het is van belang dat u de grasaren op tijd verwijdert voordat er ontstekingen ontstaan. 

Gevolgen grasaren

Heeft uw hond in het hoge gras gespeeld en merkt u dagen of weken later dat uw hond last krijgt van pijntjes? Dan is er een grote kans dat uw hond last heeft van teken, of dat er een grasaar bij uw hond vastzit. 

  • Grasaren in de neus veroorzaken een neusontsteking, hierdoor niest uw hond mogelijk bloed.
  • Een grasaar in het oog kruipt achter de oogbol. Dit veroorzaakt in sommige gevallen ernstige beschadigingen en ontstekingen. Het is van groot belang dat u de grasaar laat verwijderen door onze dierenarts. 
  • Een grasaar in het oor veroorzaakt een oorontsteking. In sommige gevallen dringen de grasaren zelfs helemaal binnen tot aan het trommelvlies. Met grote gevoglen van dien. 
  • Grasaar in poot, of ergens anders in de huid, bijvoorbeeld tussen de tenen, kruipen soms diep in de huid. Hierdoor ontstaan ontstekingen waar uw hond veel last van heeft. 
  • Via een grasaar in de mond of neus, komen grasaren door het slikken soms terecht in de keelholte of slokdarm. Hierdoor krijgt uw hond last met ademen.

In alle bovengenoemde gevallen is het van belang dat de grasaar op tijd wordt verwijderd. Onze dierenartsen bij Dierenkliniek Coppelmans helpen bij het verwijderen van grasaren bij honden. Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Symptomen grasaren

  • Grasaar in neus: uw hond niest veel of wrijft constant met de poot over de neus.
  • Grasaar in oog: tranende ogen of het wrijven in de ogen duiden op ene grasaar. Soms is de grasaar nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt de grasaar snel achter het oog door te knipperen. 
  • Grasaar in oor: door veel te schudden met de kop, uw hond houdt de kop vaak scheef of uw hond krabt veel aan de oren. Wanneer uw hond jankt bij het krabben, duidt dit op pijn. 
  • Grasaar in huid: als een grasaar tussen de tenen zit, dan loopt een hond vaak mank of de hond likt vaak tussen de tenen. Ziet u een klein gaatje? Dan kan het zijn dat er een grasaar in zit. 
  • Grasaar in keel: hoest uw hond vaak? Dan zit er wellicht een grasaar in de keel of slokdarm. 

Bij alle bovengenoemde gevallen controleert u uw hond eerst zelf op grasaren. U kunt een grasaar bij uw hond goed zelf verwijderen. Soms ziet u de grasaar nog zitten, deze verwijdert u dan voorzichtig met een pincet. Ziet u geen grasaar zitten, maar heeft uw hond wel last? Kom dan snel langs bij onze dierenarts. Het is belangrijk dat de grasaar vroegtijdig verwijderd wordt. 

Grasaar hond - Dierenkliniek Coppelmans Nuenen

Grasaar voorkomen

Hoe voorkomt u dat uw hond last krijgt van grasaren? Wij geven u een aantal tips:

  1. Beperk de toegang van uw hond tot grasrijke gebieden waar grasaren vaak voorkomen, zoals velden, weiden en hoog gras. Kies in plaats daarvan voor goed onderhouden wandelpaden en parken.
  2. Trim de vacht van uw hond regelmatig, vooral rond de poten, oren en andere gebieden waar grasaren zich gemakkelijk kunnen vastklampen.
  3. Controleer de vacht zorgvuldig op grasaren na een wandeling in grasrijke gebieden, vooral rondom de oren, poten en andere gevoelige delen. Verwijder ze indien nodig met een pincet.
  4. Overweeg om uw hond een lichtgewicht beschermende kleding te laten dragen, zoals een hondenoverall of een shirt met lange mouwen, om de kans op grasaren die in de vacht blijven hangen te verminderen.
  5. Controleer uw hond op grasaren na elke wandeling.

Behandelen grasaar

Onze dierenartsen hebben vaker gevallen met een grasaar behandeld. Wij krijgen 's zomers regelmatig patiënten binnen met een ontstoken poot als gevolg van grasaren. Onze dierenartsen doen er alles aan om de grasaar op te sporen en te verwijderen. In het beste geval zit de grasaar nog niet zo diep, waardoor de dierenartsen de hond behandelen, zonder verdoving. In sommige gevallen is de grasaar diep bij uw hond binnengedrongen, waardoor de hond veel pijn heeft. In dit soort gevallen brengt de dierenarts van Dierenkliniek Coppelmans de hond eerst onder narcose. De dierenarts verwijdert de grasaar nauwkeurig, zonder enige haartjes achter te laten.

Maak een afspraak voor grasaar bij hond

Dierenkliniek Coppelmans heeft een ervaren team aan dierenartsen. Onze dierenartsen behandelen zomers vaak honden met grasaren. Wij streven ernaar om uw hond zo goed mogelijk te helpen. Van tevoren bespreken wij uitgebreid de behandeling, bijvoorbeeld of we uw hond onder narcose brengen en wat de totale kosten bedragen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Neem contact op door te bellen naar 040-7200862. Wij staan voor het geluk van huisdieren en doen alles voor de gezondheid van uw huisdier.

Maak direct een afspraak

Tags: